Šta se zaista dogodilo 1. oktobra na Filozofskom fakultetu (preuzeto sa malosutra.org)

Svi infoportali i medijske kuće prenosile su ovih dana iste vijesti: Naoružan pištoljem, i sa izvjesnom količinom novca, Z.S. (44) iz Kalesije se pojavio na Filozofskom fakultetu u kancelariji profesora Damira Arsenijevića. Cilj ove majstorski osmišljene akcije bio je podmićivanje profesora. Iz MUP-a TK je poslije dojavljeno da je riječ bila o plastičnom pištolju, te je podnesena prekršajna umjesto krivične prijave. Ovaj incident dobio je neku vrstu happy enda; svi smo se našalili na račun tupavog Z.S. i njegovog suludog pokušaja da plastičnim pištoljem osigura kćerci prolaznu ocjenu. Otpisano je kao djelo očajnog i bezopasnog roditelja.

Međutim, ovo je priča za javnost, priča sastavljena od istih dezinformacija, kako bi zaštitila interese elite i još jednom namagračila neupučenu masu. Vratimo se unazad, i pogledajmo isti redoslijed događaja, ali ovaj put sa svim komponentama koje nedostaju ili su iskrivljene u prethodnoj verziji:

Z.S.(44) iz Kalesije, ili bolje poznat kao Zijad Suljkanović, otac Nejre Suljkanović, studentice četvrte godine na odsjeku Engleski jezik i književnost, odlučio je u petak, prvog oktobra posjetiti Filozofski fakultet. Destinacija je bila kancelarija prof. Damira Arsenijevića, a cilj ubjediti profesora novcem ili pak pištoljem da njegova kćerka svakako zaslužuje prolaznu ocjenu. Sa oružjem i mitom u džepu, sve naravno strateški isplanirano, ušetao se u zgradu fakulteta, sa sampouzdanjem općinskog vijećnika, jer on to zaista i jeste. (Naime, gospodin Zijad Suljkanović izabran je 2008 za općinskog vijećnika Kalesije, dan danas obavlja istu funkciju, a ujedino je i član je stranke Za BiH.)

Koresteći uspješne pregovaračke metode vijećnika i političara, gospodin Suljkanović je profesoru prvo ponudio mito, zatim ucjenu a na kraju zaprijetio pištoljem- ne plastičnim, kao što mediji tvrde, nego pravim- čeličnim. Nakon što je uvidio da se profesor zaista oglušio na otvoreno mito i prijetnje vatrenim oružjem, ispario je iz kabineta, sa jasno izrađenim planom B.

Plan B je, u svakom slučaju jednak planu B svih kriminalnih dužnosnika, koji, kad sve lađe potunu, traže i pronalaze pomoć jedni kod drugih. Zijad Suljkanović je, uz pomoć čarobnog štapića i prijatelja iz MUP-a TK, krivičnu prijavu pretvorio u prekršaj. Platiće novčanu kaznu od možda 50 KM, a možda i neće, jer bi ista mogla uz pomoć štapića i poznanstva da nestane u kanti za otpad. Medijima su servirali par rečenica usaglašene istine, vješto skrivajući identitet Z.S. (44) iz Kalesije, ili navodeći izmišljenim imenima na pogrešan trag. Gospodin se oslonio, s razlogom!, na svoju poziciju i na zaštitu koju uživa kao osoba na vlasti, jer kriminalce štiti zakon. Pitajte Jasmina Adrovića, momka koji je u pritvoru zbog samoodbrane.

O čemu je razmišljao, i da li je uopće razmišljao kad je naoružan ušao u zgradu fakulteta da prijeti profesoru i otvoreno nudi mito? I da li je ovo bio prvi put da pokuša kupiti dio po dio kćerkine diplome? Koliko je profesora dosad podmitio, ucjenio ili nagovorio silom na upis ocjene? Očinski savjet da pokuša naučiti za ispit, i tako zasluženo doći do ocjene, čini nam se, ovom gospodinu nije padalo na pamet. Njegov životni moto je očito podmiti i ucjeni. Iz tog razloga se sada zasluženo nalazi na stubu srama.

Da se ne zavaravamo, gospodin Suljkanović, i svi ostali poput njega- a ima ih i previše, su krajnje nebitne osobe. Vaš strah prema njima čini ih velikim, a razloga za strah nemate. Nas ne mogu uplašiti, zato se ovako otvoreno obračunavamo s njim. Obećavamo da ćemo se i u buduće nositi na isti način sa mitom i korupcijom, sve dok ne budemo imali slobodan univerzitet, gdje se znanje neće moći kupiti novcem, gdje studentice neće morati pružati seksualne usluge za prolazne ocjene. Mi kažemo da je bilo dosta siledžija, psihičkog i verbalnog naslilja. Ako je univerzitet autonoma ustanova, kao što to tvrde statut i pravilnik, onda nek to zaista i postane. Zahtjevamo od vlasti da se prestanu zajebavati s nama, da se uzmu u koštac sa problemima svakodnevnice i da zaštite svoje građane. Prestanite vrijeđat našu inteligenciju polupečenim istinama, mi nismo majmuni koji su pospadali s grana, mi nismo kupovali znanje i zato vidimo stvari onakvima kakve jesu. Mi šutnjom više nećemo štititi vaše interese, nego se boriti na sav glas protiv represije.

Studenti Slobodnog Univerziteta, Tuzla

Komentariši