beats by dre cheap

STUDENTSKI POKRET TUZLA


Studentski pokret BiH je neformalna grupa studenata koji su se samoinicijativno organizovali zato što njihova prava i interesi nisu u pravoj mjeri zastupani od strane postojećih studentskih organizacija.


Razlog za to je (ne) rad studentskih organizacija koje su osnovane od strane fakulteta ili univerziteta i više izražavaju stavove onih koji su ih  osnovali nego samih studenata. Ne oglašavaju se kada treba štititi prava studenata, naprotiv, javljaju se samo onda kada se na udaru javnosti nadju pojedini profesori ili čelnici Univerziteta i to samo da bi ih uzeli u zaštitu. (primjer za to je nedavni skandal na pravnom fakultetu i sarajevske studentske organizacije).  Svrha današnje Unije Studenata na tuzlanskom Univerzitetu je sama Unija Studenata i ništa više. Osnovna namjena im je zadovoljavanje ciljeva malobrojnog vrha organizacije i zaštita interesa čelništva Univerzeta, kao i njihovih privatnih interesa. Ko i kako bira njihove članove, znaju oni sami.


Studentski pokret u Tuzli je neformalna grupa studenata i simpatizera čiji je cilj osnivanje studentskog plenuma, kao jedinog legitimnog organa borbe za studentska prava. Akcija koju organizujemo , a to je blokada Univerziteta, ima za cilj okupljanje velikog broja studenata, od kojih svi imaju pravo da uzmu aktivnog učešća u ovom i narednim zasjedanjima plenuma.


Ne postoji hijerarhijska struktura, sva se zasjedanja organizuju u velikom broju, prijedlozi i odluke se donose na principu direktne demokratije, tj. glasanjem na svakom zasjedanju. Dnevni red svakog zasjedanja se donosi dogovorno, i to na kraju svakog prethodnog zasjedanja.


Inicijativa oko blokade je potekla od grupe studenata na Univerzitetu. Cilj inicijative je organizacija plenuma, koji samim pokretanjem preuzima svu kontrolu nad daljnjim akcijama. Ne postoje predsjedavajući, sekretari ili slične pozicije, samo moderatori diskusija, predavači (medju ostalim nas podržavaju i neki profesori) i volonteri koji pomažu u prebrajanju glasova u osiguravanju potrebnog nivoa kulture konstruktivne diskusije.


Ciljevi pokreta su predočeni u proglasu koji je vec poslan medijima. Niko nema pravo da lično istupa u ime pokreta i plenuma, sve izjave se donose zajednički i sadrže sve ono što javnost treba da zna u datom trenutku.


Finansijeri pokreta su sami studenti i dobrovoljni prilozi simpatizera i onih koji nas podržavaju, pri čemu niko ne može da utiče na sam proces donošenja odluka. Naša snaga ne leži u novcu nego u broju!


Ako želite da nam pomognete pridružite nam se 05.06 u 12:00 na Filozofskom i povećajte našu i vašu snagu.    

 

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
http://studentskiplenum.blogger.ba
04/06/2009 12:00