Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

08.10.2010.

Aplicirajte za DAAD stipendije (izvor: http://ceppei.ba/bos/index.php?option=com_content&view=article&id=4166:aplicirajte-za-daad-stipend)

DAAD - Deutcher Akademischer Austauschdienst – Njemačka služba za razmjenu iz Bonna nudi studentima svih usmjerenja, doktorantima, sveučilišnim profesorima, mladim istraživačima i bivšim stipendistima iz Bosne i Hercegovine stipendije za akademsku 2011/2012.godinu.

Stipendijama su obuhvaćeni, pored dodiplomskih i postdiplomskih studija i radni boravci, prakse i boravci istraživača u Republici Njemačkoj. Potpune informacije o programima studiranja dostupne su na stranici
www.daad.de/DAAD-Stipendiendatebank/

Za oblast arhitekture, umjetnosti, glazbe, glume, režije, plesa i koreografije, zahtjevi za stipendije podnose se najkasnije do 15. novembra svake godine, direktno na adresu u Bonnu.
Deutcher Akademischer Austauschdienst e.V.
Heike Martin
Referat 324
Sϋdosteuropa
Kennedyallee 50
53175 Bonn
www.daad.de

Za sve ostale DAAD stipendije i za ostale oblasti studiranja i istraživanja zahtjevi se podnose najkasnije do 15. novembra svake godine Ambasadi Republike Njemačke u BiH.

Informacije je moguće dobiti i putem elektronske pošte ( info@sarajewo.diplo.de ) kao i kod DAAD lektora u Sarajevu i Banjaluci.

Univerzitet Sarajevo, Filozofski fakultet
Odjel za germanistiku, F. Račkog 1, Sarajevo
Gđa. Heike Link, heike.link@zvacek.de и daad-sarajevo@zvacek.de i

Univerzitet Banja Luka, Filozofski fakultet
Bana Lazarevića 1, Banja Luka
Gdin. Frank Riedel, frank_riedel@hotmail.com

08.10.2010.

STUDIRATI U BIH: Pokušaj podmićivanja i napad na profesora vatrenim oružjem (preuzeto sa abrasmedia.info)

Zijad Suljkanović (44), otac Nejre Suljkanović (studentica Engleskog jezika i književnosti, Univerzitet u Tuzli) je beskrupulozno izvršio krivična djela: pokušaj podmićivanja i otvorene prijetnje životu vatrenim oružjem nad prof. Dr. Damir Arsenijevićem, 1. Oktobra 2010 godine, tri dana pred izbore. Ovaj, po život opasan čin nasilja i neuspješnog podmićivanja eminentnog i poštovanog profesora doktora engleske književnosti Damir Arsenijevića, odigrao se u ustanovama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ovaj sraman i uvredljiv krivični čin nasilja i neuspjelog podmićivanja se pokušava gurnuti pod tepih preko marioneta etnokratskih elita, medija u kombinaciji sa zvaničnim institucijama koje rekontekstuališu događaj u svoju korist. Naime, Zijad Suljkanovic je izabran 2008 za općinskog vijećnika Kalesije, (funkcija koju ‘obavlja’ i danas), a ujedno je i član Stranke za BiH, jedne od vodećih stranaka koje su akumulirale svoje profite kroz etnokratske prakse zasnovane na politikama nejednakosti, opresije, diskriminacije i zastrašivanja, i koje su uspješno promovirane i praktikovane i dan danas. Izvještaji od strane MUP TK zvaničnika su objavljeni u medijima pod obrazloženjem da je pištolj bio od plastike, a kriminalni prekršioc Zijad Suljkanović će, kao rezultat, da bude pušten uz kaznu od 50 KM, pretvarajući krivično djelo u manji prekršaj. Ovo se dešava zahvaljujući Suljkanovićevim prijateljima na visokim pozicijama, i kao što je već demonstrirano, zahvaljujuci sada već rutinskim praksama klijentelizma, nepotizma i korupcije koje su naširoko prihvaćene i praktikovane (ne samo) među njegovim poznanicima, tj. među zvaničnim dužnosnicima. Univerzitetski zvaničnici koji nisu (još?) odreagovali u korist jednom od svojih najeminentnijih profesora kojeg su do sada imali, samo reafirmira prekarioznu poziciju kako studenata/ica tako i visoko etičkih, nepotkupljivih i značajnih predavača/ica, kakav je i sam prof. dr. Damir Arsenijević, koji se bore u visoko politizovanim i eksploatacijskim uvjetima nametnutim od strane panela članova stranki, samoproglašenih znalaca, kao i članova univerzitetskog menadžmenta.

Pri svemu tome, ovaj svirep i uvredljiv događaj treba da služi kao baza inicijaciji preispitivanja standarda Univerziteta, gdje se fizička zastrašivanja, prijetnje oružjem i pokušaji podmićivanja smatraju uspješnim načinima operiranja, dominacije i eksploatacije onih koji se ne povinuju zahtjevima etnopolitičkih elita. Koji javni prostori bi se onda trebali smatrati sigurnima i kakve su alternative pružene studentima kada njihova fizička sigurnost je otvoreno ugrožena i prekršena? Fizička mobilnost im je već ograničena, a njihov akademski doprinos treba da se financijski uslovljava ili kroz školarine ili kroz mito? Koje alternative su date u kontekstima ovakvih krivičnih djela i slično, gdje se upravo kognitarijat smatra prigodnom klasom koja se iskorištava zarad ličnih beneficija individualnih predstavnika etnokratskih lidera koji osnažuju takve opresivne i zastrašujuće prakse? Kakvi su onda prostori obezbjeđeni za student/ice i osoblje Univerziteta, buduće akademske građane/ke i prestižne predavače/ice, kada nadležne institucije reafirmišu manipulativne prakse koje su primarno simptomske u ovom slučaju, no sekundarno ignorisane u istom?

Podsjetimo se, bez studenata/ica ne bi bilo Univerziteta, studenti/ice SU Univerzitet, stoga oni/e imaju pravo na SLOBODAN UNIVERZITET I BESPLATNO ŠKOLOVANJE! Univerzitet koji ne treba da bude vladan, regulisan i pod nadležnosti onih koji vjeruju u suprotno, niti Univerzitet treba da toleriše ostale već establirane module i prakse diskriminacije i nejednakosti, no treba da se bori protiv istih. Takav, slobodan Univerzitet je jučer stao rame uz rame sa prof. dr. Damirom Arsenijevićem, koji se pravednički suprostavlja bilo kakvoj formi nejednakosti i diskriminacije, više no uspješno komunicira znanje, i koji se bori za svakog studenta/icu bez obzira na njegove/njene identitetske markere i određenice. Protestna nota, čin osuđivanja ovog nadasve krivičnog i gnusnog događaja i djela, koja je jučer upućena od strane studenata/ica Slobodnog Univerziteta Tuzla, bi trebala da služi kao proklamacija da OBRAZOVANJE NIJE NA PRODAJU! Ta protestna nota pokazuje kako su student/ice hrabro i smjelo istupili/e stegnutih pesnica, markirajući tim činom prostor Univerziteta kao autonoman, slobodan i jednak za sve, vjerodostojni svojoj viziji, viziji koju svi treba da dijelimo!

Sa solidarnošću,
Studenti Slobodnog Univerziteta, Tuzla

08.10.2010.

Šta se zaista dogodilo 1. oktobra na Filozofskom fakultetu (preuzeto sa malosutra.org)

Svi infoportali i medijske kuće prenosile su ovih dana iste vijesti: Naoružan pištoljem, i sa izvjesnom količinom novca, Z.S. (44) iz Kalesije se pojavio na Filozofskom fakultetu u kancelariji profesora Damira Arsenijevića. Cilj ove majstorski osmišljene akcije bio je podmićivanje profesora. Iz MUP-a TK je poslije dojavljeno da je riječ bila o plastičnom pištolju, te je podnesena prekršajna umjesto krivične prijave. Ovaj incident dobio je neku vrstu happy enda; svi smo se našalili na račun tupavog Z.S. i njegovog suludog pokušaja da plastičnim pištoljem osigura kćerci prolaznu ocjenu. Otpisano je kao djelo očajnog i bezopasnog roditelja.

Međutim, ovo je priča za javnost, priča sastavljena od istih dezinformacija, kako bi zaštitila interese elite i još jednom namagračila neupučenu masu. Vratimo se unazad, i pogledajmo isti redoslijed događaja, ali ovaj put sa svim komponentama koje nedostaju ili su iskrivljene u prethodnoj verziji:

Z.S.(44) iz Kalesije, ili bolje poznat kao Zijad Suljkanović, otac Nejre Suljkanović, studentice četvrte godine na odsjeku Engleski jezik i književnost, odlučio je u petak, prvog oktobra posjetiti Filozofski fakultet. Destinacija je bila kancelarija prof. Damira Arsenijevića, a cilj ubjediti profesora novcem ili pak pištoljem da njegova kćerka svakako zaslužuje prolaznu ocjenu. Sa oružjem i mitom u džepu, sve naravno strateški isplanirano, ušetao se u zgradu fakulteta, sa sampouzdanjem općinskog vijećnika, jer on to zaista i jeste. (Naime, gospodin Zijad Suljkanović izabran je 2008 za općinskog vijećnika Kalesije, dan danas obavlja istu funkciju, a ujedino je i član je stranke Za BiH.)

Koresteći uspješne pregovaračke metode vijećnika i političara, gospodin Suljkanović je profesoru prvo ponudio mito, zatim ucjenu a na kraju zaprijetio pištoljem- ne plastičnim, kao što mediji tvrde, nego pravim- čeličnim. Nakon što je uvidio da se profesor zaista oglušio na otvoreno mito i prijetnje vatrenim oružjem, ispario je iz kabineta, sa jasno izrađenim planom B.

Plan B je, u svakom slučaju jednak planu B svih kriminalnih dužnosnika, koji, kad sve lađe potunu, traže i pronalaze pomoć jedni kod drugih. Zijad Suljkanović je, uz pomoć čarobnog štapića i prijatelja iz MUP-a TK, krivičnu prijavu pretvorio u prekršaj. Platiće novčanu kaznu od možda 50 KM, a možda i neće, jer bi ista mogla uz pomoć štapića i poznanstva da nestane u kanti za otpad. Medijima su servirali par rečenica usaglašene istine, vješto skrivajući identitet Z.S. (44) iz Kalesije, ili navodeći izmišljenim imenima na pogrešan trag. Gospodin se oslonio, s razlogom!, na svoju poziciju i na zaštitu koju uživa kao osoba na vlasti, jer kriminalce štiti zakon. Pitajte Jasmina Adrovića, momka koji je u pritvoru zbog samoodbrane.

O čemu je razmišljao, i da li je uopće razmišljao kad je naoružan ušao u zgradu fakulteta da prijeti profesoru i otvoreno nudi mito? I da li je ovo bio prvi put da pokuša kupiti dio po dio kćerkine diplome? Koliko je profesora dosad podmitio, ucjenio ili nagovorio silom na upis ocjene? Očinski savjet da pokuša naučiti za ispit, i tako zasluženo doći do ocjene, čini nam se, ovom gospodinu nije padalo na pamet. Njegov životni moto je očito podmiti i ucjeni. Iz tog razloga se sada zasluženo nalazi na stubu srama.

Da se ne zavaravamo, gospodin Suljkanović, i svi ostali poput njega- a ima ih i previše, su krajnje nebitne osobe. Vaš strah prema njima čini ih velikim, a razloga za strah nemate. Nas ne mogu uplašiti, zato se ovako otvoreno obračunavamo s njim. Obećavamo da ćemo se i u buduće nositi na isti način sa mitom i korupcijom, sve dok ne budemo imali slobodan univerzitet, gdje se znanje neće moći kupiti novcem, gdje studentice neće morati pružati seksualne usluge za prolazne ocjene. Mi kažemo da je bilo dosta siledžija, psihičkog i verbalnog naslilja. Ako je univerzitet autonoma ustanova, kao što to tvrde statut i pravilnik, onda nek to zaista i postane. Zahtjevamo od vlasti da se prestanu zajebavati s nama, da se uzmu u koštac sa problemima svakodnevnice i da zaštite svoje građane. Prestanite vrijeđat našu inteligenciju polupečenim istinama, mi nismo majmuni koji su pospadali s grana, mi nismo kupovali znanje i zato vidimo stvari onakvima kakve jesu. Mi šutnjom više nećemo štititi vaše interese, nego se boriti na sav glas protiv represije.

Studenti Slobodnog Univerziteta, Tuzla

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 10/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
16479

Powered by Blogger.ba