Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

22.11.2009.

ZLATNI STUDENTI U BLATU TUZLANSKOG UNIVERZITETA

Prilično nezapaženo od strane lokalnih i domaćih medija, na tuzlanskom je Univerzitetu održana svečana sjednica na kojoj su uručene plakete zlatnim studentima. To su oni studenti koji su završili svoje visoko obrazovanje sa prosječnom ocjenom većom od 9,0. Ove godine ih je bilo 59 i svi su se pojavili taj dan u amfiteatru Filozofskog Fakulteta, na svečanosti kojoj su prisustvovali gosti iz Maribora, Mostara, Banja Luke i Sarajeva. 

Ovogodišnja sjednica ne bi se razlikovala od mnogih sličnih koje se održavaju godinama unazad da uprava Univerziteta nije (bez ikakvih pojašnjenja) odlučila da iznos nagrade koja se dodjeljuje zlatnim studentima umanji za četiri (4) puta!? Oni radi kojih je ta sjednica održana - zlatni studenti, ponos akademske i društvene zajednice, odlučili su pred sam početak te sjednice da neće primiti koverte u kojima se spomenuta nagrada nalazila. Rektor i njegovi pomoćnici su načuvši to odlučili da im iste uopšte i ne uručuju. Uručene su im samo (ionako bezvrijedne) plakete osramoćenog i zapuštenog  Univerziteta, praćene hladnim i suhim dodirom rektorove šake. Čisto da im se da nagovještaj beznadežne i okrutne budućnosti koja ih očekuje na domaćoj i svjetskoj berzi rada. Treba li napomenuti da se Univerzitet i Ministarstvo obrazovanja uopšte ne pitaju šta će se desiti sa tim studentima nakon što napuste fakultete. Nema garancija zaposlenja, nema ponuda za stipendiranjem daljeg školovanja, nema ponuda za asistentska mjesta ni pokušaja da se pamet, mladost i snaga ovog grada i države zadrže ovdje, gdje su najviše potrebni.

Poruka  koja je na ovaj način poslana, kada se dovede u kontekst sa nedavnim događajima i skandalima na Univerzitetu vrlo je jasna:

Talenat, rad i trud nisu kvalitete koje se traže kod današnjih studenata i mladih ljudi! Takozvana Unija studenata, koju uz Rektorov blagoslov, predvode vječiti studenti koji su studiranje pretvorili u životni poziv, oglasila se jedino kada je trebalo osigurati da "slabiji" studenti pređu u naredne godine bez uslova, tj. bez ispunjenja akademskog minimuma. Ne treba se zavaravati  - Unija je to učinila isključivo iz lične koristi, tj. radi novca koji zarade na svakoj apsolventskoj ekskurziji. Sa rekordnim brojem apsolvenata i njihova će zarada ove godine biti rekordna. Njihovim je zahtjevima u većoj mjeri udovoljeno. Rektor i ministrica obrazovanja su u medijima istupili skupa sa vođama Unije i pokazali kako uvažavaju i poštuju njih i njima slične. U isto vrijeme zlatnim studentima, onima koji su razlog zbog kojeg ovaj Univerzitet još uvijek zaslužuje da se tako zove, Rektor i Univerzitet jasno daju do znanja da je njihova vrijednost devalvirala četiri puta za godinu dana. Ne cijene se znanje i rad, nego lukavost i spremnost da se gazi preko leševa zarad lične koristi. Ostaje samo naravoučenije za one koji se i dalje školuju na ovoj (nekad hvale vrijednoj) instituciji:

Ostavite svu nadu Vi koji diplomirate ovdje!

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
17121

Powered by Blogger.ba