Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

04.11.2009.

Saopštenje Studentskog Pokreta Tuzle

Studentice i studenti, građani i građanke Tuzle i Bosne i Hercegovine


Studentski Pokret Tuzle – osnivač i pokretač Studentskog Plenuma odlučno se ograđuje od svih pokušaja manipulacije životima i voljom studenata Univerziteta u Tuzli! Proteklih dana mogli ste svjedočiti podlosti  s kojom su pojedinci u takozvanoj Uniji studenata pokušali ostvariti ličnu korist, krijući se iza lažne borbe za studentska prava. Jedini interes koji članovi vrha Unije imaju u bezuslovnom prelasku svih studenata na završne godine je najveći broj onih koji je će ići na apsolventsku ekskurziju – ikada! Na taj način bi  pojedinci koji od turističkih agencija koje preko tzv. Unije ugovaraju te aranžmane odradili ''posao stoljeća'', profitabilniji od drugih načina na koje su do sada dolazili do novca, a sve preko leđa studenata. Javna je tajna da pojedinci iz Unije, koja je sa svojim nastankom od pojedinačnih fakultetskih udruženja preotela poslove organizacije apsolventskih ekskurzija (uostalom kao i brucoških večeri, Ljetnog univerziteta, seminara, stipendija, itd), svake godine od turističkih agencija koje odrađuju te ekskurzije dobijaju dio profita. Zbog čega mislite da se oni tako grčevito drže svojih pozicija i studentskog statusa? Vi najbolje znate kako je ugodan život studenata u Tuzli.

Osim toga, zajedno sa svim dešavanjiima i djelovanjima kojima je cilj srozavanje ugleda i kvalitete Univerziteta u Tuzli, te njegovog gašenja, javlja se ogroman broj nevladinih organizacija, interesnih skupina i pojedinaca koji za cilj imaju podjelu studentske populacije, njeno rasipanje na brojne manje skupine, te na taj način i lakše manipulisanje sa onima koji predstavljaju budućnost ove zemlje i grada. Cijelo vrijeme dok se organizuju protesti koji ne rezultiraju ičim dobrim za studente,Univerzitet i grad, od pažnje javnosti sklanjaju se najbitnija pitanja. To su ona pitanja oko kojih su se studenti skupili u Studentski Plenum, na kraju prošle akademske godine i to su oni problemi za čije rješenje se jedino interesuje Studentski Pokret, to su pitanja od kojih zavisi i naša budućnost i budućnost svih drugih:


  1. Uvođenje školarina i ukidanje besplatnog školovanja
  2. Pitanje pretvorbe bivše kasarne ''Husinska buna'' u Kampus Univerziteta u Tuzli


        Činjenica je da je sa Plenumom studentska populacija Tuzle, kao bitan društveno-politički faktor, trgnuta iz letargije te zadobila pažnju šire javnosti u gradu, državi i regionu. Oni kojima ne godi opstanak Univerziteta u Tuzli, kojima ne godi istinsko ujedinjenje studenata u borbi za dugoročne, ispravne ciljeve su nakon održavanja Prvog Plenuma na sve načine pokušavali da obeshrabre i podijele studente. Pozivamo sve one kojima je u cilju da njihovo školovanje (koliko god ono trajalo) na kraju rezultira diplomom koja neće biti bezvrijedan komad papira, nego i garant njihovog znanja i mogućnosti zaposlenja, da ne nasjedaju na ove provokacije. Pozivamo organe zakonskog gonjenja, medije i širu javnost da istraže puteve novca, imena pojedinaca, veze i lične interese svih onih koji se danas predstavljaju kao ''borci za studentska prava''.

Apelujemo na građansku na savjest i odgovornost studenata, kada je u pitanju borba za opstanak Univerziteta i grada, koja je ujedno borba za našu budućnost  - zanemarite sebične, lične i kratkoročne interese u ime ciljeva koji su viši i bitniji od bilo koga od nas! Ne dajte da vas zamajavaju i zavode diletanti i oportunisti koji će vas koristiti kao oružje ili štit u ostvarenju lične koristi! Informišite se, razmišljajte svojom glavom, raspitajte se kod kolega u okolini i Evropi o tome kakav treba da bude Univerzitet u Tuzli danas i u budućnosti. Samo ujedinjeni oko ispravnih ciljeva moći ćete promjeniti situaciju na bolje.

Jedan svijet  - jedna borba!

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
16479

Powered by Blogger.ba