Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

22.11.2009.

ZLATNI STUDENTI U BLATU TUZLANSKOG UNIVERZITETA

Prilično nezapaženo od strane lokalnih i domaćih medija, na tuzlanskom je Univerzitetu održana svečana sjednica na kojoj su uručene plakete zlatnim studentima. To su oni studenti koji su završili svoje visoko obrazovanje sa prosječnom ocjenom većom od 9,0. Ove godine ih je bilo 59 i svi su se pojavili taj dan u amfiteatru Filozofskog Fakulteta, na svečanosti kojoj su prisustvovali gosti iz Maribora, Mostara, Banja Luke i Sarajeva. 

Ovogodišnja sjednica ne bi se razlikovala od mnogih sličnih koje se održavaju godinama unazad da uprava Univerziteta nije (bez ikakvih pojašnjenja) odlučila da iznos nagrade koja se dodjeljuje zlatnim studentima umanji za četiri (4) puta!? Oni radi kojih je ta sjednica održana - zlatni studenti, ponos akademske i društvene zajednice, odlučili su pred sam početak te sjednice da neće primiti koverte u kojima se spomenuta nagrada nalazila. Rektor i njegovi pomoćnici su načuvši to odlučili da im iste uopšte i ne uručuju. Uručene su im samo (ionako bezvrijedne) plakete osramoćenog i zapuštenog  Univerziteta, praćene hladnim i suhim dodirom rektorove šake. Čisto da im se da nagovještaj beznadežne i okrutne budućnosti koja ih očekuje na domaćoj i svjetskoj berzi rada. Treba li napomenuti da se Univerzitet i Ministarstvo obrazovanja uopšte ne pitaju šta će se desiti sa tim studentima nakon što napuste fakultete. Nema garancija zaposlenja, nema ponuda za stipendiranjem daljeg školovanja, nema ponuda za asistentska mjesta ni pokušaja da se pamet, mladost i snaga ovog grada i države zadrže ovdje, gdje su najviše potrebni.

Poruka  koja je na ovaj način poslana, kada se dovede u kontekst sa nedavnim događajima i skandalima na Univerzitetu vrlo je jasna:

Talenat, rad i trud nisu kvalitete koje se traže kod današnjih studenata i mladih ljudi! Takozvana Unija studenata, koju uz Rektorov blagoslov, predvode vječiti studenti koji su studiranje pretvorili u životni poziv, oglasila se jedino kada je trebalo osigurati da "slabiji" studenti pređu u naredne godine bez uslova, tj. bez ispunjenja akademskog minimuma. Ne treba se zavaravati  - Unija je to učinila isključivo iz lične koristi, tj. radi novca koji zarade na svakoj apsolventskoj ekskurziji. Sa rekordnim brojem apsolvenata i njihova će zarada ove godine biti rekordna. Njihovim je zahtjevima u većoj mjeri udovoljeno. Rektor i ministrica obrazovanja su u medijima istupili skupa sa vođama Unije i pokazali kako uvažavaju i poštuju njih i njima slične. U isto vrijeme zlatnim studentima, onima koji su razlog zbog kojeg ovaj Univerzitet još uvijek zaslužuje da se tako zove, Rektor i Univerzitet jasno daju do znanja da je njihova vrijednost devalvirala četiri puta za godinu dana. Ne cijene se znanje i rad, nego lukavost i spremnost da se gazi preko leševa zarad lične koristi. Ostaje samo naravoučenije za one koji se i dalje školuju na ovoj (nekad hvale vrijednoj) instituciji:

Ostavite svu nadu Vi koji diplomirate ovdje!

04.11.2009.

Saopštenje Studentskog Pokreta Tuzle

Studentice i studenti, građani i građanke Tuzle i Bosne i Hercegovine


Studentski Pokret Tuzle – osnivač i pokretač Studentskog Plenuma odlučno se ograđuje od svih pokušaja manipulacije životima i voljom studenata Univerziteta u Tuzli! Proteklih dana mogli ste svjedočiti podlosti  s kojom su pojedinci u takozvanoj Uniji studenata pokušali ostvariti ličnu korist, krijući se iza lažne borbe za studentska prava. Jedini interes koji članovi vrha Unije imaju u bezuslovnom prelasku svih studenata na završne godine je najveći broj onih koji je će ići na apsolventsku ekskurziju – ikada! Na taj način bi  pojedinci koji od turističkih agencija koje preko tzv. Unije ugovaraju te aranžmane odradili ''posao stoljeća'', profitabilniji od drugih načina na koje su do sada dolazili do novca, a sve preko leđa studenata. Javna je tajna da pojedinci iz Unije, koja je sa svojim nastankom od pojedinačnih fakultetskih udruženja preotela poslove organizacije apsolventskih ekskurzija (uostalom kao i brucoških večeri, Ljetnog univerziteta, seminara, stipendija, itd), svake godine od turističkih agencija koje odrađuju te ekskurzije dobijaju dio profita. Zbog čega mislite da se oni tako grčevito drže svojih pozicija i studentskog statusa? Vi najbolje znate kako je ugodan život studenata u Tuzli.

Osim toga, zajedno sa svim dešavanjiima i djelovanjima kojima je cilj srozavanje ugleda i kvalitete Univerziteta u Tuzli, te njegovog gašenja, javlja se ogroman broj nevladinih organizacija, interesnih skupina i pojedinaca koji za cilj imaju podjelu studentske populacije, njeno rasipanje na brojne manje skupine, te na taj način i lakše manipulisanje sa onima koji predstavljaju budućnost ove zemlje i grada. Cijelo vrijeme dok se organizuju protesti koji ne rezultiraju ičim dobrim za studente,Univerzitet i grad, od pažnje javnosti sklanjaju se najbitnija pitanja. To su ona pitanja oko kojih su se studenti skupili u Studentski Plenum, na kraju prošle akademske godine i to su oni problemi za čije rješenje se jedino interesuje Studentski Pokret, to su pitanja od kojih zavisi i naša budućnost i budućnost svih drugih:


  1. Uvođenje školarina i ukidanje besplatnog školovanja
  2. Pitanje pretvorbe bivše kasarne ''Husinska buna'' u Kampus Univerziteta u Tuzli


        Činjenica je da je sa Plenumom studentska populacija Tuzle, kao bitan društveno-politički faktor, trgnuta iz letargije te zadobila pažnju šire javnosti u gradu, državi i regionu. Oni kojima ne godi opstanak Univerziteta u Tuzli, kojima ne godi istinsko ujedinjenje studenata u borbi za dugoročne, ispravne ciljeve su nakon održavanja Prvog Plenuma na sve načine pokušavali da obeshrabre i podijele studente. Pozivamo sve one kojima je u cilju da njihovo školovanje (koliko god ono trajalo) na kraju rezultira diplomom koja neće biti bezvrijedan komad papira, nego i garant njihovog znanja i mogućnosti zaposlenja, da ne nasjedaju na ove provokacije. Pozivamo organe zakonskog gonjenja, medije i širu javnost da istraže puteve novca, imena pojedinaca, veze i lične interese svih onih koji se danas predstavljaju kao ''borci za studentska prava''.

Apelujemo na građansku na savjest i odgovornost studenata, kada je u pitanju borba za opstanak Univerziteta i grada, koja je ujedno borba za našu budućnost  - zanemarite sebične, lične i kratkoročne interese u ime ciljeva koji su viši i bitniji od bilo koga od nas! Ne dajte da vas zamajavaju i zavode diletanti i oportunisti koji će vas koristiti kao oružje ili štit u ostvarenju lične koristi! Informišite se, razmišljajte svojom glavom, raspitajte se kod kolega u okolini i Evropi o tome kakav treba da bude Univerzitet u Tuzli danas i u budućnosti. Samo ujedinjeni oko ispravnih ciljeva moći ćete promjeniti situaciju na bolje.

Jedan svijet  - jedna borba!

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
17121

Powered by Blogger.ba