Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

05.06.2009.

Blokada umova !!!


Ko danas razumije ideju jednakosti?  Studenti!  Ko je u solidarnosti s nama?  Roditelji, radnici, građani, obespravljeni...! Ko danas razumije ideju jednakosti?  Slobodni Univerzitet Studentskog plenuma razumije!


Neodlučnost i nemoć karakterišu današnju vladu na svim nivoima, i Univerzitet u Tuzli na svim nivoima!  Studenti kažu NE svima onima koji izdaju javni interes i solidarnost i uzimaju stvari u svoje ruke - znanje nije roba! 


Pokrećemo zajedničko djelovanje studentske akademske zajednice, koje uključuje cijelo društvo, u borbi za ostvarenje besplatnog visokog obrazovanja, kroz tijelo nezavisne platforme Slobodnog Univerziteta i njegovog Studentskog Plenuma.   Zahtijevamo što je naše i što pripada svima nama - dodjelu kasarne i njenu prenamjenu u kampus!  Zahtijevamo da se pare nas kao poreskih obveznika troše kroz ulaganja u javno i besplatno visoko obrazovanje, te u izgradnju i osavremenjivanje novog kampusa!  Recimo NE brutalnom smanjivanju javnih ulaganja u visoko obrazovanje pod krinkom 'Bolonje'!  Recimo NE sistemu u kojem je diploma tržišna transakcija pri čemu su na materijalnoj šteti na kraju uvijek studenti!  U pitanju je naša budućnost, i mi ne damo da naše prodaju – tuđe nećemo, svoje ne damo!


Rješenje je jednostavno:

1.      Budžetsko finansiranje studija svih ciklusa za sve studente, odnosno besplatni studij svima bez obzira na trenutno 'udijeljeni' status (tzv. redovni i tzv. SVP) – svi smo jedno i znanje je naše pravo!

2.      Izmjene Nacrta Statuta Univerziteta u Tuzli (u procesu usvajanja) i ostalih već usvojenih akata koji reguliraju visoko obrazovanje u svim segmentima.  Ove izmjene odnose se na ukidanje svih oblika finansijske pljačke studenata (statusa 'studenta za vlastite potrebe'), zatim tzv. 'Bolonja' koja se svodi na plaćanje obnove godine ili na plaćanje ljetnih škola prije popravnih ispita kako se to već radi 'Bolonjcima' u Sarajevu) i koji će garantovati da je Univerzitet u Tuzli slobodni univerzitet po svim pitanjima.

3.      Izmjena zakonske legislative koja regulira finansiranje i rad Univerziteta u Tuzli u skladu sa gore navedenim zahtjevima.

4.      Dodjela kasarne i budžetsko finansiranje njene prenamjene u savremeni studentski kampus.

5.      Učešće studenata u kreiranju svih sadržaja i planova oko budućnosti javnog univerziteta, našeg univerziteta, Slobodnog Univerziteta u Tuzli.


Odnosno, niko ne plaća studiranje iduće godine, a donose se i zakonski akti da to vrijedi i ubuduće.  Odnosno, besplatno školstvo.  Studenti su jednostavno studenti, bez diskriminiranja! Mi nismo klijenti u kupoprodajnom ugovoru!  Niti je znanje roba, niti smo mi! Ne dozvoljavamo komercijalizaciju ni gašenje niti jednog dijela Univerziteta u Tuzli! Nećemo dozvoliti da budemo uskraćeni za ono što je naše – kasarna i besplatno školovanje.  To znači: društvo ulaže u mene i nas, a mi gradimo svoje i zajedničko društvo budućnosti!

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
16270

Powered by Blogger.ba