Studentski plenum - Slobodni Univerzitet

Univerzitet u Tuzli

05.06.2009.

Studentski plenum: Saopštenje


Nekoliko stotina tuzlanskih studenata danas je blokiralo rad Filozofskog fakulteta i Rektorata, te uspostavilo studentski plenum, kao najviši legitimni organ predstavljanja studenata i prvi korak u borbi za dodjelu kasarne „Husein Gradaščević“ Univerzitetu u Tuzli, besplatno školstvo i druge mjere koje će dovesti do poboljšanja uslova studiranja na tuzlanskom Univerzitetu.

 

Studentski plenum zasniva se na principima direktne demokratije u kojem su svi studenti pozvani da učestvuju, glasaju i pokreću inicijative. Kao takav, model plenuma zasniva se na većoj transparentnosti, legitimnosti i pravičnosti pri odlučivanju.

 

Nadamo se da će javnost i predstavnici medija razumijeti pokušaj uspostavljanja novog modela organizovanja, te novog pristupa sredstvima informisanja. Studenti su tokom blokade odbijali dati izjave iz jednostavnog razloga što niko nije bio ovlašten govoriti u ime studenata prije odluka plenuma. Ogromnom većinom, plenum je usvojio princip kojim će u javnost izlaziti putem intereneta i čitanjem proglasa i zaključaka nakon svakog narednog plenuma. Ovu odluku opravdavamo činjenicom da su naši zahtjevi kristalno jasni i definisani objavljenim Proglasom, te smatramo da različita pojedinačna istupanja u javnost stvaraju plodno tlo za manipulaciju ideje i Pokreta.

 

Nekoliko stotina studenata je jednoglasno odlučila da rukovodstvo studentske Unije nije ovlašteno zastupati plenum. Smatramo izuzetno očajnim pokušaj provokacije i miniranja ideje na samom početku plenuma od strane pojedinih predstavnika Unije. Vjerujemo da ovi pokušaji neće stvoriti pogrešnu sliku o cijeloj ideji, jer su studenti na provokacije odgovorili dostojanstveno, te nastavili konstruktivnu raspravu, u duhu poštovanja i dijaloga. Plenumskim zaključcima potvrđena su dva cilja za koje će se studenti boriti u narednom periodu:

 

1. Besplatno obrazovanje

Svjesni smo činjenice da će borba biti duga, ali ideal besplatnog obrazovanja, nipošto ne smatramo utopijom. Suprostaviti ćemo se daljnjoj komercijalizaciji visokog obrazovanja, koja se provodi tako što se svake godine povećava broj studenata koji participiraju u troškovima studija. Legalnim i legitimnim sredstvima prisilit ćemo kako menadžment Univerziteta, tako i Vladu Tuzlanskog kantona da se ovaj proces zaustavi, te krene u pravcu osiguranja prava na besplatno visoko obrazovanja. Zahtijevamo veća javna ulaganja u obrazovanje, te napominjemo da građani i građanke ove zemlje već finansiraju obrazovne ustanove plaćanjem poreza.

 

2. Kasarna studentima

Kasarne širom Bosne i Hercegovine već su pripale univerzitetima. To se nije desilo sa Univerzitetom u Tuzli, kojem nedostatak prostora prijeti daljem funkcionisanju. Zahtijevamo od federalne Vlade da odmah nakon imenovanja novog premijera donese odluku kojom kasarnu dodjeljuje Univerzitetu. Suprostaviti ćemo se svim građevinskim lobijima koji opstruiraju ovaj proces, te prisiliti Univerzitet i Vladu TK da se više angažuju ka postizanju ovog cilja. Studentski plenum će budno pratiti rad federalne Vlade po ovom pitanju, sve do početka naredne školske godine, kada se u borbu za kasarnu uključujemo svim legitimnim sredstvima građanske neposlušnosti.

 

Studentski pokret Tuzla čini plenum koji funkcioniše na principima javnosti, jednakosti, solidarnosti i demokratičnosti. Sve aktivnosti koje će studenti realizovati zasnivati će se na strogom principu nenasilja i poštivanja javnog dobra. Ovo napominjemo, jer smo se već danas uvjerili da pojedine organizacije i pojedinci ne ustručavaju bilo kojih poteza koji imaju za cilj baciti mrlju na studentski pokret.

 

Također napominjamo da Studentski pokret Tuzla čine studenti koji učestvuju u radu plenuma i aktivnoj realizaciji usvojenih zaključaka, te da niko nema pravo predstavljati studentski plenum kao inicijator pojedinih Facebook inicijativa.

Sve organizacije su pozvane da nam pruze podrsku, ali ni jedna nema uticaj na rad plenuma.

 

Hvala na razumijevanju i iskreno se nadamo da će naša borba dobiti široku podršku studenata i građana.

Studentski pokret Tuzla / Studentski plenum

05.06.2009.

Blokada umova !!!


Ko danas razumije ideju jednakosti?  Studenti!  Ko je u solidarnosti s nama?  Roditelji, radnici, građani, obespravljeni...! Ko danas razumije ideju jednakosti?  Slobodni Univerzitet Studentskog plenuma razumije!


Neodlučnost i nemoć karakterišu današnju vladu na svim nivoima, i Univerzitet u Tuzli na svim nivoima!  Studenti kažu NE svima onima koji izdaju javni interes i solidarnost i uzimaju stvari u svoje ruke - znanje nije roba! 


Pokrećemo zajedničko djelovanje studentske akademske zajednice, koje uključuje cijelo društvo, u borbi za ostvarenje besplatnog visokog obrazovanja, kroz tijelo nezavisne platforme Slobodnog Univerziteta i njegovog Studentskog Plenuma.   Zahtijevamo što je naše i što pripada svima nama - dodjelu kasarne i njenu prenamjenu u kampus!  Zahtijevamo da se pare nas kao poreskih obveznika troše kroz ulaganja u javno i besplatno visoko obrazovanje, te u izgradnju i osavremenjivanje novog kampusa!  Recimo NE brutalnom smanjivanju javnih ulaganja u visoko obrazovanje pod krinkom 'Bolonje'!  Recimo NE sistemu u kojem je diploma tržišna transakcija pri čemu su na materijalnoj šteti na kraju uvijek studenti!  U pitanju je naša budućnost, i mi ne damo da naše prodaju – tuđe nećemo, svoje ne damo!


Rješenje je jednostavno:

1.      Budžetsko finansiranje studija svih ciklusa za sve studente, odnosno besplatni studij svima bez obzira na trenutno 'udijeljeni' status (tzv. redovni i tzv. SVP) – svi smo jedno i znanje je naše pravo!

2.      Izmjene Nacrta Statuta Univerziteta u Tuzli (u procesu usvajanja) i ostalih već usvojenih akata koji reguliraju visoko obrazovanje u svim segmentima.  Ove izmjene odnose se na ukidanje svih oblika finansijske pljačke studenata (statusa 'studenta za vlastite potrebe'), zatim tzv. 'Bolonja' koja se svodi na plaćanje obnove godine ili na plaćanje ljetnih škola prije popravnih ispita kako se to već radi 'Bolonjcima' u Sarajevu) i koji će garantovati da je Univerzitet u Tuzli slobodni univerzitet po svim pitanjima.

3.      Izmjena zakonske legislative koja regulira finansiranje i rad Univerziteta u Tuzli u skladu sa gore navedenim zahtjevima.

4.      Dodjela kasarne i budžetsko finansiranje njene prenamjene u savremeni studentski kampus.

5.      Učešće studenata u kreiranju svih sadržaja i planova oko budućnosti javnog univerziteta, našeg univerziteta, Slobodnog Univerziteta u Tuzli.


Odnosno, niko ne plaća studiranje iduće godine, a donose se i zakonski akti da to vrijedi i ubuduće.  Odnosno, besplatno školstvo.  Studenti su jednostavno studenti, bez diskriminiranja! Mi nismo klijenti u kupoprodajnom ugovoru!  Niti je znanje roba, niti smo mi! Ne dozvoljavamo komercijalizaciju ni gašenje niti jednog dijela Univerziteta u Tuzli! Nećemo dozvoliti da budemo uskraćeni za ono što je naše – kasarna i besplatno školovanje.  To znači: društvo ulaže u mene i nas, a mi gradimo svoje i zajedničko društvo budućnosti!

Studentski plenum - Slobodni Univerzitet
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Pridruži nam se!!

MOJI LINKOVI


BROJAČ POSJETA
16564

Powered by Blogger.ba